Як правильно вибрати довжину та потужність нагрівального кабелю для теплої підлоги

Резистивний кабель – це один із найбільш розповсюджених нагрівальних елементів для теплої підлоги. Однак багато покупців мають проблеми з тим, щоб правильно підібрати його довжину та потужність.

Ця стаття написана для того, щоб дати відповідь на це питання.

Якщо ж вас цікавить, де ви можете придбати якісний нагрівальний кабель за низькою ціною, зверніть на інтернет магазин teploman.com.ua. Тут ви завжди можете розраховувати на високий сервіс та великий асортимент.

Як визначити необхідну потужність теплої підлоги

Серед людей часто ходить думка про те, що тепла підлога недостатньо гріє. Що така система опалення не здатна нормально зігріти досить велике приміщення. Однак подібні ситуації якраз трапляються саме тоді, коли питома потужність на квадратний метр була розрахована неправильно.

Якщо ви хочете, щоб тепла підлога могла нагріватися до певної температури, потрібно подбати про достатній рівень потужності. Перш за все потрібно врахувати фактори, від якого цей показник залежить напряму, а саме:

  • яким чином підлога утеплена;
  • вид покриття для підлоги (плитка, паркет, ламінат тощо);
  • призначення теплої підлоги (додатковий обігрів чи повноцінна система опалення);
  • тип приміщення та його положення (кімната, санвузол, балкон тощо);
  • показник напруги живлення.

Загалом потужність на один квадратний метр теплої підлоги найчастіше має складати приблизно 200 Вт (з похибкою в 5%). Однак показник може суттєво відрізнятися через вищевказані фактори.

Як визначити довжину нагрівального кабелю

Потрібна довжина резистивного кабелю визначається за допомогою двох основних показників:

  • площі кімнати;
  • необхідного рівня потужності.

Від останнього показника залежить крок укладання кабелю. Найчастіше він 10 см. Однак можуть використовуватися інші параметри (менше для більшої потужності і навпаки). Якщо цілий крок не дозволяє отримати необхідного рівня потужності, укладати кабель можуть дробним способом. Наприклад, крок 8/10 означатиме, що перший виток кабелю вкладатиметься на відстані 8 см, а другий – 10, і так по черзі.

Важливо розуміти, що для визначення довжини нагрівального кабелю потрібно використовувати не загальну площу кімнати, а простір, який вільний від меблів. Тому попередньо варто подбати про наявність планування предметів інтер’єру, а тільки після цього розраховувати площу і відповідно довжину нагрівального елементу.

Якщо неправильно провести розрахунку, кабелю може не вистачити, що не так страшно, якщо тепла підлога використовується як додаткова система опалення. А ось залишки такого елементу – це проблема, оскільки відрізати шматок кабелю категорично не можна. Саме тому визначення його довжини маже таку важливу роль.