Програвач вінілу: різновиди, призначення та його переваги

Вінілові програвачі стають все популярнішими не тільки у старшого покоління, а й у сучасної молоді. Частково це явище моди, частково прагнення вирватися зі світу комп’ютерної цифровізації, коли аналоговий звук сприймається свіжо, цікаво.

Для якісного прослуховування варто замовити програвач на сайті JAM, де пропонується широкий асортимент пристроїв.

Особливості вибору

Існує два основних типи програвачів:

  1. З ремінним або пасиковим приводом. У ньому мотор, який покликаний обертати опорний диск із платівкою, створюється окремо, може встановлюватися безпосередньо в корпусі або монтуватися у виносному блоці. Обертальний імпульс передається за допомогою ременя, який охоплює опорний диск і шток двигуна, що обертається.
  2. З прямим приводом, що ще зветься директ-драйв. У цьому випадку двигун прямо обертає опорний диск.

Кожен варіант має свої переваги та недоліки. Директ-драйв має менше значення співвідношення сигнал/шум, проте точніше передає обертання, сама конструкція надійніша.

Ремінний привід знижує вібрації від мотора, часто дозволяє повністю прибрати цей фактор, у нього найкраще співвідношення сигналу та шуму.

Вибираючи програвач, варто звернути увагу на довжину тонарма. Вона може бути від 8 до 12 дюймів. Чим показник вищий, тим точніше знімається звук із платівки. Матеріалом виготовлення може бути алюміній, вуглепластик. Форма у тонарма буває прямою та S-подібною. Зазвичай виробники вибирають поєднання даних показників виходячи із сукупності факторів, визначаючи всі зазначені параметри в комплексі та з урахуванням звучання платівок.

Важливим фактором буде вага столу та опорного диска. Чим вони важчі – тим менше вібрацій та точніше звук.

Переваги

Звук вінілових пластинок має поєднання м’якості, соковитості і приємніший для людського слуху, ніж цифрові варіанти. Аналоговий тракт не вражає показниками якості, проте саме сприйняття музики створює певний настрій, що дуже цінується слухачами. Саме в цьому головний секрет відродження вінілових платівок та програвачів.

Другий фактор – при встановленні платівки на програвач потрібно зробити кілька певних та важливих дій, що готує людину до прослуховування, створює необхідний психологічний настрій.

З цього випливає головна особливість — вінілові платівки не слухають мимохідь, не використовують їх як фонове програвання, що дозволяє приділити більше уваги звукам і краще сприймати їх.