Які існують старовинні банні обряди

Обряди та традиції, пов’язані з лазнею та сауною, здавна існували у багатьох народів світу. Лазня завжди була справжнім ритуальним приміщенням, а не лише місцем, де можна помитися та поправити здоров’я.

Це пов’язано, передусім, про те, що лазня поєднувала у собі дві головні природні стихії – вогонь і воду. Про деякі з таких традицій нам розповіли експерти з бані та сауни SaunaShop.

Турецькі лазні

У Туреччині лазні називалися хаммами і служили своєрідною відміткою найважливіших подій у житті мусульман. До цього дня існує традиція відзначати появу зубів у немовляти саме у лазні. З цього приводу влаштовується пишне свято з накритим столом, піснями та танцями. Запрошуються на цю важливу подію зазвичай усі охочі. Також у турецьких лазнях влаштовувався дівич-вечір – перед весіллям наречена збирала своїх подруг, вони веселилися і відпочивали.

Європейські лазні

У Європі одним із головних банних обрядів вважалося народження дитини. Народжували в лазні багато — там було тепло, вода в безпосередній близькості, а дим виступав у ролі антисептика. Воду для пологів приносила повитуха. Вона йшла на річку і набирала необхідну кількість води (обов’язково за течією) та молилася над нею. Потім занурювала в намолену воду три вугілля і бризкала на розпечене каміння. Як тільки з’являлася пара, звали жінку, що народжувала. Немовля мили в цій же лазні вже після пологів.

Весільні та похоронні обряди

Найвідомішим обрядом у лазнях та саунах був так званий дівич-вечір. Цього дня дівчата прощалися із незаміжнім життям. Молоді люди теж, як правило, влаштовували хлопчаків і збирали своїх друзів. А вже після самого весілля новоявлена подружня пара також вирушала до лазні. Цей обряд означав чистоту та моральність. Не оминули сторонні банні обряди та небіжчиків. Здавна померлих обмивали в лазні, суворо дотримуючись усіх необхідних ритуалів. І на могилу приносили лазневий вінок, щоб душа покійного вирушила в інший світ чистої.

Ну і, звісно, ніякі гості не обходилися без лазні. Щоб завоювати добрий настрій гостя, його відводили в лазню і вже там продовжували розмовляти в розслабленій та спокійній обстановці. Хороша була лазня і перед довгою дорогою, адже вона допомагала запастися здоров’ям та силами.

Банний обряд миття

Бутує думка, що в традиціях Київської Русі існували загальноприйняті та обряди, що використовуються всіма, помивки в лазні. Однак це далеко від дійсності. Кожна сім’я дотримувалася своїх правил, які поширювалися на всіх її членів. У спекотній лазні тіло людини швидко червоніло і для того, щоб воно охололо, через якийсь час він вибігав із лазні і обливався крижаною водою. І чоловіки, і жінки любили обливання. Взимку вони замінювали його тим, що падали в холодний сніг. Потім вони знову поверталися до лазні. Дуже часто для будівництва лазні спеціально вибиралися місця біля озер чи річок. У теплі місяці року замість обливання люди стрибали прямо в холодну воду.