Відшарування сітківки: поняття, правила і етапи

Сітківка є тонкою тканиною ока, яка щільно прилягає до судинної оболонки. Сітківка забезпечує нормальну взаємодію зорових відділів мозку і оптики ока.

Саме за рахунок сітківки людина отримує візуальну інформацію. Якщо виникають проблеми з цією важливою тканиною зорового апарату, необхідно звернутися до офтальмолога. Найчастіше виникає така проблема, як відшарування сітківки. Відзначимо, що завжди можна знайти цікаві статті про офтальмологію.

Серйозна проблема

Відшарування сітківки є серйозним захворюванням, при наявності якого необхідно звернутися до профільного лікаря. Відзначимо, що виправити таку ситуацію можна тільки при хірургічному втручанні. Якщо відбулося відшарування, необхідно швидко звернутися до офтальмолога, який проводить повну діагностику і після цього, вибере метод лікування.

Найчастіше така ситуація виникає у людей, які страждають короткозорістю середнього або високого ступеня. У групі ризику знаходяться також:

  • люди, які страждають на цукровий діабет;
  • люди, які перенесли травми;
  • люди, які перенесли хірургічні втручання на зорові органи та ін.

Причини, за якими може виникнути така проблема, різні. Відшарування може статися через постійну великого навантаження на очі, через сильні стреси, через сильні струсу тіла, наприклад, при стрибках або падіння. Люди, які займаються таким видом спорту, як стрибки на трампліні, повинні уважно підійти до здоров’я очей і постійно пройти обстеження.

Як проявляється захворювання?

Захворювання може бути, як первинним, так і вторинним. Первинним відшаруванням вважається стан, коли відбувається розрив з затіканням рідини під сітківку. Вторинним є та патологія, під час якої розвивається різні ускладнення. Ускладнення проявляються, наприклад, у вигляді новоутворення.

Можуть бути також інші неприємні наслідки, тому відшарування сітківки вимагає негайного хірургічного втручання. Якщо раптом почали різко з’являтися світлові спалахи або мерехтливі точки, це говорить про те, що сітківка відшарувана. Якщо пацієнт не може бачити бічним зором, це теж свідчить про наявність проблеми. Симптомами відшарування також є поява чорних крапок, мерехтіння, помутніння очей, зниження зору і ін.при перших же ознаках необхідно звернутися до допомоги фахівців.