Тріщини в фундаменті: як відремонтувати та поради

До зведення споруди і в процесі її експлуатації в області основи можуть з’явитися тріщини. Це дефекти, які негативно відбиваються на терміні служби конструкції.

Щоб відремонтувати тріщини в фундаменті, необхідно дотримуватися деяких важливих правил. Технологія відновлення основи залежить від того, наскільки старий бетон.

Ремонт тріщин на свіжому бетоні

Деформації можуть бути виявлені в період до початку схоплювання залитого бетонного розчину. З моменту його замішування повинно пройти не більше двох годин. Щоб впоратися з виниклою проблемою, необхідно додатково ущільнити масу із застосуванням на практиці віброобладнання.

Якщо склад вже почав тверднути, потрібно втерти класичну суміш на основі піску і цементу. У неї додають пластифікатори, завдяки чому всі порожнечі будуть швидко заповнені. Також можна користуватися на практиці спеціальним ремонтним складом, який продається в спеціалізованих магазинах.

У випадку з дрібними тріщинами на фундаменті, які з’явилися через 8 годин після заливки бетонного розчину, необхідно:

  • добре зачистити поверхню, використовуючи корщітку;
  • прибрати все сміття за допомогою пилососа;
  • покрити ділянку шаром штукатурки (ремонтний склад).

Занадто великі тріщини потрібно розшити перед їх усуненням. Коли поглиблення буде знепилено, його заповнюють ЦПС. Ін’єкційні склади знадобляться, якщо грунтові води знаходяться занадто високо.

Як відремонтувати твердий бетон?

Якщо мова йде про твердий бетон, на практиці можуть використовуватися різні методи ремонту тріщин. Серед основних варіантів:

  1. Герметик. Склади повинні бути еластичними, а також стійкими до негативних факторів. Також варто вибирати герметик, який відрізняється здатністю до розширення.
  2. Ін’єкційні склади. Для їх виготовлення на практиці застосовуються матеріали, основою яких є синтетичні смоли. Робочі маси мають гарну проникаючу здатність і мінімальну адгезію. Попередньо необхідно видути залишки пилу з отворів, оскільки вона завадить якісному ремонту.
  3. Силікат натрію. Рідке скло використовується разом з піском, а також цементом. З розчину потрібно сформувати шар до 5 міліметрів завтовшки, тому попередньо розширте поглиблення.

Важливо передбачити всі ці моменти, щоб впоратися з тріщинами в фундаменті. Основа будинку продовжить виконувати свої основні функції, тому спорудження простоїть максимально довго!