Тактичний шолом: поняття, призначення та види

Тактичний шолом-обов’язкова частина сучасного спорядження. Він захищає голову і обличчя від кульового і осколкового ураження.

Можна купити в Києві тактичний шолом за вигідною ціною, вибравши відповідну модель.

Особливість

За зовнішнім виглядом тактичний бронешлем порівняємо із захисною каскою, для надійного кріплення якої і регулювання використовуються спеціальні ремені. У складі тактичного шолома присутні наступні елементи:

  1. Корпус виготовляється з дуже міцних і порівняно легких матеріалів. Саме він захищає голову бійця від поразки.
  2. Демпфер розміщується між корпусом і поверхнею голови бійця. Він служить амортизатором при різного роду механічних впливах, пом’якшує ефект від удару, знижує ймовірність контузії.
  3. Знімний підшоломник-це захисний виріб у вигляді шапки, яка надівається під шолом. Підшоломник закриває підборіддя, шию і вуха.
  4. Внутрішнє спорядження: утримуюча система, ремені, регулятор натягу.

У деяких моделях передбачено наявність кулестійкого прозорого забрала. Воно надійно захищає обличчя від поранення і не обмежує огляд.

Вибір шолома

При виборі тактичного шолома варто брати до уваги наступні характеристики:

  1. Клас захисту. Даний параметр визначає рівень захисту, який зможе забезпечити конкретна модель шолома.
  2. Матеріал, з якого виготовлений шолом. Найчастіше для виготовлення тактичних бронешоломів застосовуються наступні матеріали: тонколистова сталь, композити, арамідно-тканинні матеріали. При створенні деяких моделей комбінується відразу кілька матеріалів.
  3. Комплектація. Тактичні шоломи випускаються в різній комплектації. Додатково можуть оснащуватися такими елементами як барміца, яка захищає шию, потилицю і бічну частину голови. Також можлива наявність прозорого забрала, вбудованої радіогарнітури. Для зручності зберігання в комплекті з шоломом може знаходитися чохол або контейнер.
  4. Площа захисту визначається типорозміром конкретної моделі.
  5. Маса сучасного бронешлема коливається в діапазоні від 1 до 4 кг.чим вище клас кулестійкості, тим важчим буде шолом.

Експерти радять вибирати тактичний шолом, беручи до уваги ті умови, при яких він буде використовуватися. Якщо планується виконувати завдання на місцевості зі складним рельєфом, доцільно вибирати більш легкі моделі. Якщо планується виконання загальновійськових завдань, варто вибирати шоломи з максимальним класом захисту.