Для чого використовують бейку під час пошиття одягу

Під час шиття одягу часто використовується такий елемент як бейка. Її застосовують для обробки зрізів, горловин, пройм. Косою бейкою називають тканинну смужку, викроєну під кутом 45 градусів.

Бейка для одягу може бути виготовлена з різних тканин, залежно від цілей використання.

Особливості

Коса бейка має додаткові підігнуті припуски. Для їх фіксації застосовується метод прасування. Викроювання під кутом дає косим бейкам такі переваги як підвищена еластичність, відмінні експлуатаційні якості, здатність витримувати тривалий натяг. Щоб готовий виріб виявився якіснішим, краї бейки обмітають, підгинають і прасують.

Бейка продається у будь-якому швейному магазині. При виборі даного елемента слід брати до уваги його основні параметри: довжину, ширину, товщину.

Види

Залежно від матеріалів, з яких виготовляється бейка, прийнято виділяти такі види даних елементів:

  1. Атласні бейки виглядають дуже ефектно. Вони мають характерний для атласу приємний блиск і глянцеву структуру. Оскільки при виготовленні такої бейки використовується синтетична тканина, її вартість цілком доступна. Даний вид бійок вважається оптимальним за співвідношенням ціни та якості. Часто атласні бейки використовують для пошиття виробів з яскравих строкатих тканин.
  2. Трикотажні бейки не менш популярні, ніж атласні. Вони мають масу важливих переваг, таких як великий запас міцності, красива текстура. Елементи даного типу абсолютно універсальні та відмінно поєднуються з будь-якими тканинами як натурального, так і штучного походження. Тому такі бейки застосовують при пошитті одягу в промислових масштабах. Трикотажні бейки не схильні до деформації. Можна не побоюватися утворення хвиль і катишків, які погіршують вигляд готового виробу. Такі бейки невибагливі у догляді. Їх можна прасувати за високих температур, не побоюючись пошкодити виріб. Вартість трикотажних беєків досить висока, але вона повністю виправдана перевагами такого матеріалу.
  3. Бавовняні бейки застосовуються під час пошиття речей різних типів. З їх допомогою обробляються горловини всередині та зовні вироби, краї постільної білизни тощо. Такі бейки дуже міцні, зносостійкі, красиві і при цьому коштують не дорого.
  4. Бейки з поліестеру міцні та гладкі. Вони не схильні до усадки, мають досить рівні краї, відмінно підходять для обробки основних зрізів.