Що таке пневматична зброя і що потрібно для покупки

Пневматика – це окремий вид зброї, стрілянина з якої ведеться за рахунок стисненого, зрідженого чи твердого газу.

Даний вид широко використовується в спорті та полюванні на птицю або дрібних диких тварин.

У ролі снарядів пневматичної зброї виступають круглі кульки, кульки чи дротики, рух яким дає газ. Купити пневматичну зброю може особа, яка досягла 18-річного віку. На придбання та носіння даного виду зброї не потрібна наявність ліцензії, якщо її потужність не перевищує 7,5 Дж.

Купуючи зброю зазначеної потужності та вище, необхідно надати пакет документів, аналогічний вогнепальній зброї та квиток мисливця. Після подання, розгляду та схвалення документів, претендент отримує ліцензію.

При носінні пневматичного пістолета слід виявляти обережність. Його не можна носити у зарядженому стані.

Цей вид зброї зарахований до категорії «громадянська». Його використовують у процесі спортивних змагань з окремих видів спорту, де спортсмен вражає мету з відривом, наприклад, біатлон.

Широко застосовується пневматика серед мисливців на дрібного звіра чи птицю. Воно чудово зарекомендувало себе у полюванні на дрібного звіра: білку, кролика, куницю тощо.

Як правильно здійснювати зберігання пневматичної зброї

У сучасному законодавстві немає чітких правил зберігання пневматичної зброї. З урахуванням небезпеки цієї «іграшки», зберігати її необхідно так:

  1. Виділіть окреме місце, недоступне для дітей, але з можливістю «дорослого» контролю.
  2. Зберігайте зброю в розрядженому стані. Магазин не повинен містити кулі, балон із газом відсутній.

Як і вогнепальна, пневматична зброя вимагає регулярного догляду, під час якого необхідно дотримуватися техніки безпеки.

Пневматичну зброю забороняється брати з собою на мітинги або будь-які відкриті масові заходи. Його не можна носити у зарядженому стані на території населених пунктів (мова про стрілянину тут навіть не ведеться).

Правила трохи змінюються при покупці пневматики зброї, потужність якої починається від 7,5 Дж. На неї необхідно отримувати ліцензію, що дозволяє як зберігання, так і носіння терміном на 5 років. Зброя має бути зареєстрована у відповідних інстанціях.

Зберігання та носіння такої зброї, незалежно від призначення: службовий екземпляр або цивільний, здійснюється аналогічно до вогнепальних аналогів.