Правила встановлення відеоспостереження на підприємстві

Захист підприємств від незаконного проникнення, розкрадань, порушень дисципліни праці є важливим завданням, турбує будь-яке керівництво.

Особливо це актуально для небезпечних виробництв, або, де є, створюються значні цінності. У таких ситуаціях варто встановити відеонагляд на підприємстві.

Вибір системи

Існує два найбільш сучасні варіанти відеоспостереження:

  1. За допомогою IP-камер, які передають сигнал за допомогою дроту кручена пара, і отримують по ньому назад живлення для роботи. У цьому випадку для ліній понад 120 метрів завдовжки встановлюють маршрутизатори, на місці прийому — комутатори з числом гнізд Ethernet, що дорівнює кількості відеокамер. Цей пристрій створює єдину систему з усіх відеокамер такого типу.
  2. За допомогою камер, що передають дані бездротовим способом, через Wi-Fi. У цьому випадку для посилення використовуються роутери, основні перешкоди – це залізобетонні стіни та перекриття. Усі дані приймаються однією пристрій у пункті спостереження.

Можна вибрати варіант мережі, і замовити тут необхідне обладнання, щоб створити відповідну мережу.

Важливо вибрати камери, де враховується роздільна здатність, найчастіше купують HD 1920Х1080 пікселів, рідше 4К. Більш слабкі камери на виробництві використовувати не мають сенсу, вони не дадуть потрібної детальності, якості зображення.

Пристрої оснащуються можливостями повороту, наближення та видалення об’єкта, поміщаються у захисні бокси від вандалів чи несприятливих умов середовища.

Встановлення та налаштування

Процес монтажу виглядає так:

  1. Визначаються точки чи ділянки, за якими вестиметься спостереження. Тому підбирається кількість камер і їх тип. Для компактного підприємства найкращим варіантом будуть IP-камери, для великого встановлюється система WI-FI.
  2. Визначається пункт спостереження, куди надходитиме сигнал з усіх камер. Тут обладнується сервер, з можливістю запису даних та їх зберіганням на певний період.
  3. У кожній точці спостереження монтуються камери, при необхідності прокладаються провідні лінії. Їх можна кріпити на стінах, перекриттях, вести повітряним шляхом, лише потрібен захист дроту коробами, накладками, або його посилення сталевим тросом при встановленні на стовпах.
  4. Після монтажу системи на сервері встановлюється програмне забезпечення, кожній камері присвоюється свою адресу, і проводиться налагодження обладнання.

Сигнал з усіх камер потрібно виводити на окремі монітори, або передбачати поділ великого екрана на окремі ділянки, щоб вести спостереження у реальному часі.