Чому варто читати книжки у бумажному виді та переваги

Сучасні технології дозволяють перевести буквально будь-яку реалію у віртуальний формат. Цифрові книги компактні і легкі – місця займають не більше, ніж сам смартфон, ноутбук або електронна «читалка».

Але чи варто повністю відмовлятися від бібліотеки в стандартному форматі-з паперу та друкованих букв? Є причини вважати, що книжковий інтернет-магазин, який торгує таким товаром, вийде з гри ще дуже нескоро.

Здоров’я

Безумовно, якщо на інший частіше ваг кілограмів томи, які потрібно щодня тягати на спині, наприклад, в Інститут, то Цифрові книжки рятують. Нічого корисного в таких забігаючи по громадському транспорту Немає, тим більше якщо мова про незміцнілих школярів. Але з точки зору здоров’я очей читання з екрану – не найкращий вибір, хоча серйозність навантаження на органи зору залежить від типу екрану. До того ж стежити за правильною поставою і дотримуватися рекомендовану дистанцію, сидячи за планшетом або комп’ютером, чомусь складніше.

З боку нервової системи реакція на електронний носій теж не надихаюча. Навантаження на різні відділи мозку не однакова: при читанні з електроніки набагато активною працює префронтальна кора. Дихає людина при цьому недостатньо глибоко. В результаті мозку мало кисню, напруга вище, а результати гірше.

До того ж випромінювання розбурхує нерви, викликає збудження. Паперовий носій краще підходить, щоб розслабитися і прийти в себе, заспокоїтися перед сном.

Практичність

Вже було озвучено дане спостереження: інформація з паперу засвоюється краще. Можна сказати, що читання паперового підручника з більшою ймовірністю принесе бажані результати, а сюжет художньої книги запам’ятається краще.

Наступний момент забувається в містах, в сучасному ритмі життя. Електроніка залежна від енергії. Якщо відключили світло, зламалася зарядка або сама електронна книга, ви втрачаєте доступ до бібліотеки. Звичайне видання не підведе навіть в повній ізоляції, на відокремленій дачі або в поході.

Емоція

Нарешті, для багатьох книголюбів просто важливо відчувати, що в руках знаходиться матеріальний об’єкт. Книга володіє приємною вагою, фактурною поверхнею і впізнаваним «обличчям» у вигляді обкладинки, дизайну тексту. Сторінки шарудять і видають характерний запах. Подарункові книги часто підписують теплими словами. Стара книга може перейти у спадок, вона зберігає пам’ять про людей, раніше перегортали сторінки. Нещодавно видрукувана-похрускує, коли господар вперше відкриває її, радує сліпучою новизною. Все це дрібниці, але разом вони працюють як ритуал, допомагають переключитися на вдумливе читання, а не просто поглинання контенту.